f_rubrik.jpg (8964 bytes)


English


Yttre skärgården

Våra stugor ligger på syd-västra Åland. Där är skärgården relativt öppen men ändå skyddad inne i vikarna. Detta är mycket lämpligt för att havsöringarna skall trivas. Från oktober till maj är öringsfisket bra under förutsättning att vattnet inte är täckt av is. Under årets 7-8 varmare månader går det bra att fiska gädda och abborre.

Om man åker ut ett par sjömil från land är bottnen och vattentemperaturen helt annorlunda än inne i vikarna. Tack vare detta behöver man inte färdas så långt för att komma till de heta fiskeplatserna. Ett exempel på detta är då man trollingfiskar lax i havet. 2 sjömil ut från land är djupet över 100 meter och där får man stora blanka laxar under tiden maj - juni.

Fisketips

Dessa fisketips gäller för fisket på Åland, men fungerar nog lika bra på andra ställen. Man skall dock inte stirra sig blind på olika drag och andra småsaker, det viktigaste är att man är envis och inte ger upp.

Abborre

Det finska namnet på Åland, Ahvenanmaa, betyder abborrland.

Abborren är en varmvattenälskande stimfisk. På en sommarkväll kan man sitta på en brygga och dra upp fisk efter fisk med ett metspö. Men det finns andra roliga sätt att ta abborre. Man kan jigga med ett ultralätt spö (för att ibland få känna på en gädda) eller så kan man spänna fast ett tackel med några krokar dolda av fladdrande gummibitar och ett sänke i ändan. Då kan man lite längre ut få riktigt stora och fina abborrar.

Gädda

Östersjöns krokodil - gäddan trivs i det grumliga höstvattnet inne i vassvikarna och i det klara vattnet på tångbottnarna på   sommaren. Trots att gäddan gärna är inne i vikar under våren kan man få en eller annan när man fiskar havsöring ute på grynnorna i det kalla vattnet. Gäddans idealtemperatur är ca 15 grader. På somrarna brukar det vara så kallt ute på grynnorna även om det är en bit över 20 grader inne i vikarna.

Gäddan är inte så skygg som havsöringen och den är lat. Inte lat då man väl fått den på kroken utan före. Den vill oftast ha betet presenterat nära för att den skall hugga. Men när draget väl är tillräkligt nära så brukar gäddan inte vara kräsen. Den hugger explosionsartat rakt från sidan.

Eftersom gäddan vill ha betet nära sig innan den hugger kan det vara värt att kamma över grynnorna nogrannare än då man fiskar havsöring. Om vattnet är grumligt och det blåser lite, så att man inte skrämmer gäddan så lätt kan man till och med ankra upp och fiska på samma ställe i någon halvtimme. Gäddan tycks vara lite mer beroende av klockslag än havsöringen. Vissa perioder kan det vara bra att åka ut riktigt tidigt på morgonen eller fiska på kvällen, medan fisket annars är bäst mitt på dagen.

Havsöring

Då vi fiskar havsöring från båt brukar vi se till att röra på oss mycket så att man kan kamma över stora områden på en dag. Havsöringen är inte lika lat som gäddan, utan ser den att det blänker en bit bort i vattnet så blir den vanligtvis nyfiken och simmar dit. Då kan den antingen godkänna betet och hugga, eller strunta i det. Därför behöver man inte nödvändigtvis kasta så många kast på varje ställe. Att ankra upp och ligga på samma ställe i någon timme är absolut inte att rekomendera.

Havsöringen flyttar mycket på sig och därför kan det vara bra att komma tillbaks och kasta några kast på samma ställe. Havsöringen är en stimfisk och om man har fått eller tappat en är chansen stor att det finns fler på samma ställe. Då man är ute efter denna fisk kan man åka ut så tidigt att solen håller på att gå upp och man behöver inte ge upp förrän det är mörkt.

Under hela hösten, vintern och våren går det att få havsöring, under förutsättning att varrnet inte är täckt av is. I 5 - 10 gradigt vatten är öringen bäst på hugget. Och kom ihåg att få saker är lika roligt som att drilla en fin havsöring en solig dag, med klart vatten så man ser fisken på långt håll även när den inte dansar på vattenytan...

Lax

Vår största fisk, laxen, är en vandringsfisk som varje sommar vandrar upp till älvarna där de en gång kläcktes. På sin vandring norrut passerar de Åland. Under mellan en och två månaders tid vandrar de förbi utan att stanna upp. Sista veckan i maj -97 var det en trollingtävling med basen vid våra stugor. Då togs på sex dagar över 300 laxar varav den största vägde 21,0 kg. Resultat och bilder från den tävlingen finns här.

När laxen vandrar förbi Åland håller den sig oftast på djupt vatten. Den lurar uppe i ytan efter strömming. Då den jagar strömming simmar den med full fart rakt in i ett stim och knockar på det sättet en del strömmingar. Sen plockar den enkelt upp de omtöcknade småfiskarna.

Då man är ute efter lax försöker man få en stim-effekt genom att ha många drag och blänken i vattnet samtidigt. Därför brukar man ha uppemot tio spön i båten under detta släpfiske. Denom att ha sk. ytparavaner får man dragen att släpa ut från sidan av båten. Med blytyngder och djuplod får man ner draget djupare. Man brukar fiska lax ner till 6-8 meters djup men de flesta huggen kommer i ytan.

Fiskepaket priser

I fiskepaketet ingår stuga, båt med motor 10-15 hp, en tank bensin, fiskekort, linne, handdukar och slutstädning (ej diskning)

Stuga 62-63
4 pers. 2 dygn 433 3985
4 pers. X-dygn 105 970
Stuga 64-65
8 pers. 2 dygn 885 8140
8 pers X-dygn 192 1765
Övrigt
X-båt 2 dygn 56 510
X-båt/vecka 91 840
X-motor 10-15 hk 2 dygn 85 785
X-motor 10-15 hk/vecka 131 1210

Motorpriserna är inklusive en tank bränsle (13-20 liter) Dep.avg:150 euro/ekipage. (1380 SEK).




Bildarkiv